Kalusteuunin ominaisuuksista ja valinnan mahdollisuuksista.
Asennustapa.
Kalusteisiin sijoittavat erillisuunit.
Uuneja on asennuksen ja käytön kannalta kahta perustyyppiä:
- Uunit, joiden vääntimillä ohjataan sekä uunin omia toimintoja,
että uunin päälle, tasoon kiinni sijoitettavan keittotason toimintoja.
- Uunit, joiden vääntimillä ohjataan ainoastaan uunin omia toimintoja.
Nämä mallit voidaan asentaa halutulle käyttökorkeudelle kalustekomeroon
tai halutessa myös tason alle.
Kiertoilmatoiminto.
Kiertoilman avulla uunissa voidaan paistaa useampia pellillisiä
ruokaa tai leivonnaisia yhtä aikaa. Kiertoilmatoiminnolla uunin
takaseinässä oleva puhallin kierrättää uunivastusten kuumentamaa
ilmaa uunitilassa. Kiertoilman tehokkaasta lämmönsiirrosta johtuen
uunia ei tarvitse esilämmittää. Toimintoa käytetään myös ruokien
sulatukseen ja kasvisten kuivaamiseen, jolloin puhallinta käytetään
ilman lämmitystä.
Grilli
Grillivastus on nopea antaa ruokaan väriä ja herkullisen, rapean pinnan.
Höyryuuni
Höyrytoiminto kypsentää ruoan matalassa lämpötilassa hellävaraisesti
höyryttämällä ja säilyttää samalla mahdollisimman hyvin raaka-aineen
ominaisuudet. Höyryuuni voi olla oma laitteensa tai se voi olla tavallisen
uunin toiminto.
Automaattiset kypsennysohjelmat
Paistoautomatiikat merkitsevät uunin alyä. Toimintoon voi kuulua paistolämpömittari,
joka tunnistaa kypsennettävän ruoan tavoitelämpötilan, jolloin uuni hälyttää
tai sammuttaa itsensä automaattisesti. Uuni saattaa myös osata valita paistoajan
ja lämpötilan, kun sille syöttää kypsennettävän raaka-aineen tiedot ja painon.
Lämpimänäpitotoiminto tai matalalämpö pitää nimen mukaisesti ruoan
tarjoilulämpötilassa jopa usean tunnin ajan.
Liesikello,ajastin
Liesikello näyttää aikaa, hälyttää ja kytkee tai katkaisee virran sekä
hälyttää ennalta valittuna aikana tai ennalta valitun lämpötilan mukaan.
Tyypillisesti kello näyttää ajan, mahdollistaa käynnistymis- ja sammumisajan
säätämisen ennalta ja toimii munakellona.
Paistolämpömittari
Paistolämpömittarin avulla voidaan määrittää, mihin sisälämpötilaan liha kypsennetään.
Kun liha on kypsynyt valittuun sisälämpötilaan, kuuluu hälytysääni ja uunin
virta katkeaa automaattisesti tai virta on katkaistava.
Uunin puhdistus
Pyrolyysi on kätevin puhdistustapa uuneissa. ns. pyrolyyttinen puhdistus.
Uunin sisälämpötila nousee noin +500 asteeseen. Uunissa oleva lika palaa parin
kolmen tunnin aikana hiljalleen tuhkaksi.Uunin jäähdyttyä, luukku avataan ja
tuhkaksi palanut lika pyyhitään uunin pohjalta.
Katalyyttinen puhdistus tarkoittaa sitä että uunin sisällä oleva katalyyttinen
emaili hapettaa vähitellen rasvalikaa yli +225 asteen lämpötilassa.
Uunien sisäpintoja ei saa puhdistaa hankaavilla aineilla vaan liottamalla
ja harjaamalla pehmeällä sienellä tai harjalla.
Aqua Clean –puhdistusohjelma, uunin alaosaan laitetaan uunipannu vedellä.
Valitaan alalämpö + 50. Ohjelman aikana uunin seinät kostuvat, mikä helpottaa
puhdistamista.
Varusteet
Irrotettavien pellinkannattimien ansiosta on uunia helpompi puhdistaa.
Teleskooppikannattimet tuovat uunin sisällön tasaisesti ulos uunista ja
helpottavat kuuman ruoan turvallisen otteen ulo uunista.
Lasit ja luukku ovat irrotettavissa puhdistuksen helpottamiseksi.